Zoekt u direct contact?

Bel dan onderstaand nummer of vul ons contactformulier in.

Bel 0517 383 343

Contact

Over


De afgelopen jaren heeft FBS Bouwglas zich ontwikkeld tot een bedrijf met een breed scala aan diensten en producten in de glasbranche. FBS Bouwglas is veertien jaar geleden (2001) opgericht. Vier werknemers van Steinfort Bouwglas uit Franeker namen in dat jaar de stap om een eigen glaszettersbedrijf op te zetten.

De naam

Zij besloten het bedrijf ‘Franeker Bouwglas Service’ te noemen, in de communicatie gebruikten zij de handelsnaam FBS Bouwglas. De afkorting F.B.S. stond niet alleen voor Franeker Bouwglas Service. De afkorting verwijst ook naar de woonplaatsen van de oprichters. Jan Glas en Rienk Bikowski komen namelijk uit Franeker, Jan de Groot uit Beetgum en Klaas van der Leest uit Stiens.

Het begin

Eerst werd een bedrijfspand gezocht. Op de Ampèrestraat in Franeker was een bedrijfsunit te huur, dit werd het eerste onderkomen van het nieuwe bedrijf. Ondertussen werden contacten met bouwbedrijven en aannemers al gelegd. FBS Bouwglas richtte zich in het begin vooral op nieuwbouw en renovatie. Alle firmanten waren destijds ook op de steigers te vinden.

Groei

De firmanten leverden goed werk af en ook de economie was de glaszetters gunstig gezind. FBS Bouwglas groeide. Zo hard zelfs dat extra personeel nodig was. Vanaf 2002 werkte FBS, naast de vier firmanten, met drie man personeel.

Het team glaszetters kon nu meer werk aan. Dit ging gepaard met een toename aan glasbokken die opgeslagen moesten worden in de bedrijfsunit. Die bood echter onvoldoende ruimte. De glasbokken (glas wordt door de fabriek geleverd op stalen frames, die aan beide kanten schuin aflopen: glasbokken genaamd) werden daarom verspreid op het parkeerterrein. FBS groeide dus letterlijk uit haar bedrijfspand.

Nieuw pand

Er was meer opslag nodig en inmiddels was er ook behoefte aan meer kantoorruimte. In 2003 werd de knoop doorgehakt. De drie overgebleven firmanten (Klaas van der Leest is in 2008 uit de firma gestapt) besloten te investeren in een nieuw bedrijfspand. Wederom in Franeker, deze keer aan de Kelvinstraat. Dit pand beschikte over de benodigde ruimte en bood meer kantoorruimte: FBS was klaar voor de toekomst.

Het huidige bedrijfspand van FBS Bouwglas aan de Kelvinstraat in Franeker,

Vers bloed

FBS had al een sterk glaszettersteam. Maar om zich nog beter op de glasmarkt te oriënteren was er ook behoefte aan iemand die Rienk kon ondersteunen bij de werkvoorbereiding. Paul de Groot, broer van firmant Jan de Groot was al enige tijd verbonden aan de firma. Hij verzorgde de boekhouding. Omdat hij ervaring had met werkvoorbereiding (Paul werkte voor zijn komst bij FBS drie jaar voor Ganzinga Schilderwerken in Dronrijp) nam Paul de vacature in op kantoor bij FBS.

Na verloop van tijd werd duidelijk dat Paul ook een zakelijk instinct had. Zo bouwde hij zijn eigen netwerk op en zorgde er zo mede voor dat FBS ook tijdens de economische crisis gezond bleef.

Toekomst

Vanaf 2010 kwam de leeftijd van de firmanten Jan Glas en Rienk Bikowski steeds vaker ter sprake. Zij naderden de pensioengerechtigde leeftijd en vonden dat het tijd werd om FBS te verlaten als vennoten. In 2011 werd FBS overgenomen door Jan en zijn broer Paul de Groot. Jan was vanaf het begin al mede-eigenaar en voor Paul begon in nieuw tijdperk in zijn periode bij FBS. Jan Glas en Rienk Bikowski zijn nog steeds nauw verbonden aan de firma.

De broers Jan (links) en Paul de Groot.

2015

Inmiddels zijn we 2015. We zijn begonnen als glaszettersbedrijf, maar inmiddels gegroeid naar een full-service glas onderneming met een breed pakket aan producten en diensten. Bij FBS werken nu zes mensen (exclusief Jan Glas en Rienk Bikowski). De directie bestaat uit Jan en Paul de Groot. De monteurs zijn Bob Kuijpers uit Lollum, Roland van Santen uit Franeker en Arjen van Vliet uit Franeker. Ook hebben we een netwerk van zzp’ers welke we in kunnen schakelen in drukke tijden. Met elkaar werken we hard om te doen waar we goed in zijn: het leveren en plaatsen van glas.

Maatschappelijk is FBS als sponsor betrokken bij sportverenigingen SC Cambuur, Sportclub Franeker, Voetbalvereniging Beetgum (Bitgum, Bitgummole en Ingelum) en kaatsvereniging OKK Beetgum.